Буди активан, буди здрав

У оквиру 5. фестивала Спорта за све Војводине – „Буди активан, буди здрав“, последњег дана 04. октобра 2020. на Летенци, 4 представника удружења Спорт за све општине Темерин (Милица Радовић , Филип Ђурић, Бојан Чуде и Борис Рабасовић) учествовали су на стручној трибини на отвореном.

Окуп на Летенци почео је од 10 часова. При доласку је све учеснике сачекао доручак на терену.

Нешто пре 11 часова програм су отворили председница Савеза, Проф. др Милена Микалачки и председник Асоцијације Спорт за све Србије, Бранко Вујовић. Говором који су одржали, поред захвалности које су изразили организаторима, домаћинима и ученицима, истакли су важности бављења физичком активношћу ради очувања и побољшања здравља у тренутним условима глобалне пандемије у којој се налазимо, као и њиховом ангажовању да се томе посвете као друштвено одговорна организација.

Након говора добродошлице, уследила је стурчна трибина у амфитеатру на отвореном.
Прво предавање одржала је Снежана Вујановић, психолог – “Утицај пандемије на ментално здравље”. У изузетно занимљивом и динамичном предавању говорила је о утицају пандемије Корона вируса, изолације и мера на ментално здравље људи и колико је важно очувати исто. Осврнула се и на положај спортских радника у време пандемије и предложила на који начин свако од нас кроз позитиван став и спортску активност може да остане здрав и оптимистичан.

Након првог предавања уследила је презентација пројекта “Остани код куће активан” од стране Марине Вукотић и Бранислава Дмитровића. Марина Вукотић објаснила је како и на који начин је идеја реализована и представила је њихов сајт са вежбама, а након ње, Бранислав Димитровић објаснио је намену пројекта и његов циљ. Циљ да кроз разноврсне типове вежби у затвореном простору заинтересују и подстакну грађане свих узрасних категорија на свакодневно бављење физичком активношћу са реквизитима које лако могу наћи у свом дому. Такође је нагласио да је пројекат свеобухватан и да су вежбе формиране тако, да сваки појединац може наћи наћин да их изведе на основу своје физичке спремности.

Након предавања, после кратке паузе, уследила је рекреативна шетња свих учесника до манастира Бешеново и Бешеновачког језера од око 6 километара. Овом шетњом обележен је и Светски дан пешачења.

Код Бешеновачког језера, на крају шетње, чекао је аутобус који је вратио учеснике на Летенку. При повратку је уследио ручак у мензи.

Након ручка, на теренима Летенке одиграле су се разноврсне слободне спортске активности.

Целокупни догађај на Летенци био је и хуманитарног карактера где су се прикупљала средства за малену Лану Јовановић.

 

Срдачан поздрав,
Милан Радовић

Leave a Response