„Јулијски Алпи – Мангарт и Јаловец (11.07. – 14.07. 2019.)

Јулијски Алпи поново, но овог пута повод нам је био другачији. Овог пута наш повод је био успон на Мангарт ( 2679мнв ) и Јаловец ( 2645мнв ).
11.07. у 22х осмочлана екипа се упутила ка Словенији, лог под Мангартом, на своје путешествије. Око 8:30х сад већ 12.07. , стижемо на одредиште, обављамо доручак, препакујемо опрему, стављамо шлемове на главу, и полазимо на наш први планиран успон – успон на Мангарт. За 4х смо прегазили малу километражу а завидну висину, и на сам врх излазимо стазом виа феррата, негде око 13х. На врху обављамо традиционално сликање и честитке, и силазимо доле другом страном, страном виа нормале. Опет паковање, и полазак на крајње одредиште за тај дан Планинарски дом при извору Соче.

13.07. рано буђење, доручак и полазак ка врху Јаловец, на том успону нам се прудружује још један симпатизер клуба, тако да овог пута деветочлана екипа напушта дом и креће у нову авантуру, овог пута још тежу и захтевнију. Време је било прилично нестабилно, и на око 200м до самог изласка на врх спречило нас је да изађемо на исти, дувао је јак ветар и потукао нас је лед . Следе кратке консултације, храбро и одважно доносимо одлуку да нећемо ићи даље клизавом и стазом која није осигурана. Планина нам неће нигде побећи, свакако ћемо се видети у некој скоријој будућности . Спуштамо се доле. Време се пролепшава и остатак дана проводимо уживајући у ваздуху и природи велелепне Словеније и Јулијских Алпа.

14.07. недеља, буђење, доручак и око 9х коначно напуштамо дом, и полазимо на излет на Бледско језеро где смо уживали у вожњи чамцем и бледским кремпитама. У Сириг стижемо око 22х, сви срећни и задовољни!“

Leave a Response