Спорт за све општине Темерин – акција Проклетије, Маја Језерцe

Овим путем желимо да вас обавестимо о акцији планинарења која се у организацији удружења Спорт за све општине Темерин одржала од 28. до 30. септембра 2021.
Освајали смо врх планине Проклетије – Маја Језерцë.

7 људи ову авантуру отпочело је из села Вусање, Црна Гора.

У овом подухвату потребно је да на стази од 8 км савладате 1400 метара надморске висине да би се попели на највиши врх најсуровијег планинског масива на Балкану. Маја Језерцë (2694 мнв). Бројке саме по себи говоре о каквом успону је реч.

Прво је уследило сат времена тешког офф роад-а од Вусање до карауле Застан где трек почиње и завршава се. Овај пут био је озбиљан тест чак и за теренска возила.

По доласку на поменуто место, даље смо пут наставили пешке. Први део стазе је успон кроз шуму.
Након тога долазимо до језерске долине Буни Језерцë (на 1792 мнв) где се налази 6 језера или мање, у зависности од доба године.

После језерске долине уследила је деоница покривена вишегодишњим снегом у слојевима од неколико метара који се не могу избећи.

Пошто смо прошли и снежну деоницу, уследио је камењар до самог врха.

У нашем случају цела акција трајала је 15 сати, обзиром да се дан пуно скратио морали смо да хватамо прве назнаке сунчеве светлости још на стази, исто тако смо испратили сунце и вратили се када је мрак већ увелико пао.

Leave a Response